dispaly

Class 9th English Trimasik Paper Download 2022-23

Class 9th English Trimasik Paper Download 2022-23|9वी अंग्रेजी त्रिमासिक पेपर 2022-23




MP Board quarterly exam 2022-23

Class - 9th

Subject - English


Time:3 hours                 Max marks:75


Instructions:


1. Read all the questions carefully.

2. Answers must be completed and to the point.

3. Marks of each questions are indicated against it.


  Section-A(Reading Comprehension)


Q.1. Unseen passage


How you best improve your English depends on where you live, and particularly on, weather or not you live in an English-speaking community. If you hear spoken English everyday and mix freely with English speaking people, that is, on the whole, an advantage. On the other hand, it is often confusing to have the whole language poured over you at once, ideally, a step by step course should accompany or lead up to his experience. It will also help a great deal if you can easily get the sort of English books in which you are interested. To read a lot is essential, it is stupid not to venture outside the examination set books or the textbooks you have choser for the intensive study. Read as many books in English as you can, not as study material but for pleasure. Do not choose the more difficult books you find, with the idea of listing and learning as many new words as possible. Choose what is likely to interest you and be sure in advance that it is not too hard.


Questions:


1. Learning and improving English depends on


(a)Reading a lot of English books

(b)Choosing difficult

(c)Living in an English speaking community

(d)both (a) and (b)


Answer- Reading a lot of English books


2. What is essential when you learn English?


(a)Try to speak English with anyone

(b)Read a lot of difficult English books

(c)You should enjoy the feeling of reading

(d)None of these 


Answer- None of these


3. What is often confusing for learners?


(a)Learning step by step

(b)Whole language poured over

(c)Reading for enjoyment

(d)Sorting books for reading


Answer- whole language poured over 


4. Which of these has similar meaning of 'accompany'?


(a)lgo with

(b)follow

(c)take

(d)all of these 


Answer- all of these


5. One can learn and improve English by living in an English-speaking community.


(a)true

(b) false


Answer- True


Q.2. Unseen passage


Necessity is indeed the mother of invention. When areas in and around Leh began to experience water shortages, life did not grind to a halt, why? Because Chewang Norphel, a retired civil engineer in the Jammu and Kashmir Government came up with the idea of artificial glaciers, Ladakh, a cold desert at an attitude of 3,000-3,500 metres above sea level, as a low average annual rainfall rate of 50 mm. Glaciers have always been the only source of water. Agriculture is completely dependent on glacier melt  unlike the rest of river/monsoon fed India. But over the years with increasing effects of climate change, rainfall and snowfall patterns have been changing, resulting in severe shortage and drought situations. Given the severe winter conditions, the window for forming is usually limited to one harvest season.


Questions:


1. What kind of landform is Ladakh?


(a)Hot desert

(b)Cold desert

(c)Dry desert

(d)Hot and dry desert


Answer- cold desert


2. Who was Chewang Norphel?


(a)A retired principle

(b)A retired activist

(c)A retired social worker

(d)A retired civil engineer


Answer- A retired civil engineer


3. Ladakh is at an attitude of metres above sea level.


(a)2000-2500

(b)1500-2000

(c)3000-3500

(d)2500-3000


Answer- 3000-3500


4. Find the word in the paragraph which means the same as 'a body of dense ice'.


(a)River

(b)Desert

(c)Glacier

(d)All the above 


Answer- Glacier


5. Severe shortage of water is the result of


(a)Climate changes

(b)Changes in rainfall

(c)Changes in snowfall pattern

(d)All of these


Answer- All of these


Section-B (Writing section)


Q.3. Note making (title+notes)


Biogas is a mixture of methan (a, carbon dioxide, hydrogen and hydrogen sulphid, the major constituent being methane. Biogas is produced by anaerobic degradation of animal wastes  (sometimes plant wastes) in the presence of water. Anaerobic degradation means break-down of organic matter by bacteria in the absence of oxygen. Biogas is a non-polluting, clean and low-cost fuel which is very useful for rural areas where a lot of animal waste and agriculture waste are avalable. India has the largest cattle population in the world (240 million) and has tremendous potential for biogas production. From cattle dung alone, we can produce biogas of a magnitude of 22,500 mm3 annually, Air-tight digestion/ degradation of animal waste is safe as it eliminates health hazards which normally occur in case of direct use of dung due to direct exposure to faecal pathogens and parasite.

Or


In democratic countries, any effort to restrict the freedom of the press are rightly criticized.Howe 11/43 freedom can be easily abused. Stories about people often attract far more public attention than political events. Though we may enjoy reading about the lives of others, it is extremely doubtful weather we would equally enjoy reading about ourselves. Acting on the basis that facts are sacred, reporters can cause untold sufferings to individuals by publishing details about their private lives. Newspapers have such a great influence that not only can they bring about major changes to the lives of ordinary people but can even over throw the government.


Q.4. Write an application to the principal of your school asking three days leave as you are I'll.

Or

Write a letter to your friend congratulating him on his success in the examination.


Q.5. Write an essay on any one of the following topics in about 180 words.


(a)An Indian festival

(b)Trees are green gold

(c)Wonders of science

(d)Internet a bane or boon


Q.6. Picture guided composition.


On the basis of the picture given below, describe how we can keep ourselves fit and healthy? (In about 75 words)


Or


On the basis of the picture given below, Write a short paragraph about the importance of trees.


Section-C (Grammar)


Q.7. fill in the blanks (any five). 5 marks 


1…. sun rises in the East. (a/an/the)

Ans. The


2. I didn't buy …. mangoes. (some/any)

Ans. Any


3. He is …. engineer. (a/an/the)

Ans. An


4. We ….  to watch the movie yesterday. (go/went)

Ans. Went


5. There is not ….. water in the pool. (much/many)

Ans. Much


6. Anita is taller ….. Sanjay. (from/than)

Ans. Than


7. How …. water is left in the bottle? (much/many)

Ans. Much


Q.8. Do as directed (any five) 5 Marks


1.Simran knows the answer to the questions. (Make Negative)


Ans. 1. Simran does not know the answer to the questions.


2. Rohan speaks English. (Change the sentence into negative)


Ans. Rohan does not speaks Englan


3. Anita cut her finger. (Change into negative)


Ans. She did not cut her finger.


4. Amit ate all the sweets (Change into negative)


Ans. Amit did not eat all the sweets,


5.our/we/protect/should/forests. (Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence)


Ans. We should protect our forest


6. your pen?/Can/ give me / you (Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence) 


Ans. Can you give me your pen?


7. young man/the/dressed/was//poorly (Rearrange the jumbled words into a meaningful sentence) 


Ans. The young man was dressed poorly


Section-D (Text book)


Q.8. Answer the following questions (any four)                             4 marks


1.How old is Margie?


(a)10 years

(b)11 years

(c)12 years

(d)13 years


Ans.(b) 11 years


2. Which year has the story been set in?


(a)2057

(b)1957

(c)2157

(d)2257


Ans.(c) 2157


3. What does yellow woods mean?


(a)falling leaves

(b)forest with yellow leaves

(c)wood yellow in colour

(d)none


Ans.(a) falling leaves,


4. What is the dilemma of the poet?


(a)weather he will be able to come back to the second road or not

(b) whether he will get time for himself

(c) whether he will be successful

(d) whether he will be able to walk


Ans.(a) whether he will be able to come back to the second road or not


5. Which award was given to Evelyn in 1991? 


(a) painter of the year

(b) teacher of the year

(c) soloist of the year 

(d) student of the year


Ans.(c) soloist of the year


6. Ali Bux was Bismillah's


(a) father

(b) grandfather

(c) uncle

(d) friend


Ans.(c) uncle


Q.9.Read the following extract and answer the questions given below- 


(A)Evelyn Glennie's loss of hearing had been gradual. Her mother remembers noticing something was wrong when the eight-year-old Evelyn was walting to play the piano. They called her name and she didn't move. I suddenly realised she hadn't heard,' says Isabel Glennie. For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers. But by the time she was eleven her marks had deteriorated and her headmistress urged her parents to take her to a specialist.


1. Evelyn's loss of hearing took place, when she was-


(a) one year old 

(b)eight years old

(c) eleven years old


Ans. (b) Eight years old


2. Evelyn managed to hide her deafness from -


(a)her mother 

(b) her friends

(c) her specialist


Ans. (b) her friends


3. Who urged her parents to take her to a specialist?


(a)friends 

(b) teachers

(c) headmistress


Ans. (c) headmistress


(B)Two roads diverged in a yellow wood.

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And locked down once as far as I could

To where it bent in the undergrowth


1. What does 'yellow wood' mean? 


(a)Spring

(b) autumn

(c)winter


Ans. (b) autumn


2.Why was the traveller feeling sorry?


(a)because he could not travel

(b)because he could not travel both the roads

(c)because he could travel


Ans. (b) because he could not travel both the roads


3. From which poem the above lines have been taken?


(a)wind

(b) the road not taken

(c) rain on the roof


Ans. (b) the road not taken


Q.10. Answer the following questions in about 30 words.


1. What are the things the child sees on his way to the fair?

2. In the fair he wants many things, what are they?

3.When does he realise that he has lost his way?


Q.11. Answer the following questions in about 30 words.


1.Where does the traveller find himself? What problem does he face?


2. What does the poet like to do when it rains?


3. What should we do to make friends with the earth?


Q.12. Answer the following questions in above 70 words.


1. What are the main features of the mechanical teachers and the school rooms that margie and Tommy have in the story


2. How does Evelyn her music?


3. How does kezia begin to see her father as a human being who needs her sympathy?


Class 9th English Trimasik Paper Download 2022-23

















Post a Comment

आपकी राय जरूर बताएं

और नया पुराने

in feeds add

Hot post